Inspirace z Francie

Jelikož se teď nedá cestovat tak, jak to mám ráda – daleko a na dlouho, zkusím vám tady alespoň lehce zprostředkovat kousek Francie ve formě receptů, které mi velmi usnadnily mé kulinářské umění a také mi umožňují vždy oslnit a potěšit nejen mé blízké.

Tyto recepty jsou úžasné svou jednoduchostí, rychlostí a francouzskou chutí.

1. Palačinky speciální

2. Quiche

3. Čokoládový koláč

1. Palačinky, kterým doma říkáme speciální

(crêpes – čte se krep)

Speciální proto, že se do nich místo marmelády dává cukr a máslo. Samozřejmě když ho tam sypu, tak nedám vždy celou lžičku, mám aspoň pocit, že ho tam je pak méně 😊.

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 litr mléka
  • 4 vejce
  • Máslo
  • Cukr krupice

Smícháme mouku s vejci a přiléváme mléko. Dolévám nakonec i trochu studené vody, aby těsto bylo spíše tekutější.

Na rozehřáté pánvi pak rozpustím oříšek másla. Co to je oříšek, no tak to je oříšek😊. Prostě ukrojím nožem trochu másla a nechám rozpustit. Naleju menší naběračku těsta na pánev, otáčím pánví, aby se těsto rovnoměrně rozlilo po povrchu. Indukční desku mám stále na plno.

Nestalo se, že by se palačinka spálila, naopak to jde jak na běžícím páse. Samozřejmě se u toho nesmíte začíst do něčeho fascinujícího jako je třeba Zákoník práce.

Jakmile palačinku otočím na druhou stranu, na jednu její půlku rovnoměrně nasypu asi lžičku cukru krupice a na něj dám dva oříšky másla:) Přiklopím prakticky hned druhou půlkou a přitlačím obracečkou, aby se máslo rozpustilo do cukru a pak už jen servíruji. Většinou na mě zbyde tak jedna, když mám štěstí.

2. Quiche (čte se kiš)

Toto bylo první slovo našeho syna, dodnes nevím, co si o tom mám myslet😊.

Je to opravdu velmi dobrý recept, protože si o něj žádají kamarádky opakovaně, takže si na něj vzpomenou, i když ho někde ztratí. Tak holky, od teď ho máte tady.

Recept mám od maminky mého muže, která si ale na této quiche pochutnává jen u nás. Je velmi milé, že mi vždy pochválí těsto a já ji vždy kromě merci řeknu, že je to přece její recept 😊. Je to už náš malý rituál.

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 4 polévkové lžíce mléka
  • 1 polévková lžíce oleje
  • Špetka soli

Náplň:

  • 2 smetany (ke šlehání nebo zakysané nebo obojí)
  • 4 vejce
  • 200 g strouhaného sýra (ementál)
  • Šunka (nebo cokoli jiného – slanina, pórek, tuňák…..)

Těsto: Většinou dám vše do mísy a chvíli nechám, ať máslo není úplně tvrdé. Pak vše smíchám v těsto, které zase nechám chvíli odpočinout. Zapnu troubu na 220 stupňů. Pak rozválím těsto na asi půl centimetru silný plát ve velikosti kulaté nízké koláčové formy. Vložím těsto do formy na pečící papír a dám péct do trouby. Trouba nemusí být ještě úplně rozehřátá, jde o to, těsto lehce předpéct, ne úplně upéct. Mezitím si nachystám náplň.

V míse smíchám smetany, vejce a strouhaný sýr. Tak akorát to vyjde než všechny sáčky a kelímky otevřu, že těsto je už lehce předpečené. Vytáhnu ho tedy z trouby, nastříhám na něj šunku a zaleju náplní. Pak vložím zpět do trouby a peču 35-45 minut, dokud quiche krásně nezezlátne.

3. Čokoládový koláč – gâteau au chocolat

(čte se gató o šokola)

Přesladká tečka na konec. Původní recept jsem si lehce upravila, protože tam bylo cukru ještě o dost více. Tohle je jakési francouzské brownie a úspěch mělo zatím stoprocentní. Příprava je velmi rychlá a efekt maximální.

Suroviny:

  • 200 g čokolády na vaření
  • 150 g másla
  • 150 g mletého cukru
  • 4 vejce
  • 4 polévkové lžíce hladké mouky

Nechám rozpustit máslo a větší část čokolády. Kousek čokolády si nechám zvlášť. V míse smíchám mouku, cukr a vejce a přidám rozpuštěné máslo s čokoládou. Zbytek odložené čokolády nasekám na kousky a přidám do těsta.

Vyšší formu vymažu tukem, vysypu kokosem a vliju do ní připravené těsto. Peču na 210 stupňů asi 15-20 minut. Špejlí zkouším, jestli je těsto už upečené. Pak už jen nařežu a servíruji.

BON APPETIT 😊

 

 

 

 

Miluji nové zážitky a ráda je posílám dál. Život je sen. Můj příběh si přečtěte zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Nahlédněte do duše ostrova Réunion
  • EBOOK ZDARMA

    Pomocí fotografií a tajemných legend, poznejte spolu se mnou krásu Réunionu. Nečekejte žádné pohádky na dobrou noc, Réunion má za sebou temná období a takové jsou také jeho legendy.

  • Nejnovější články
  • Kategorie
  • Potkáme se na Facebooku: